Milyen gumiabroncs-modellt kellene választani a közelgő szezonra? A gyártók már hirdetik az egyedi tulajdonságokkal rendelkező új termékeiket, a barátok a saját kedvenc modelljeiket ajánlják, Ön pedig még mindig nem tudja mit válasszon? Használja fel az ADAC – Német Autóklub – tanácsait, hiszen ők az idén is tesztelték az egyik legnépszerűbb nyári gumiabroncs-méretet: a 205/55 R16-ot.

teszt-adac-hu-01

Az ADAC tesztek segíthetnek a nyári gumik kiválasztásában.

 205/55 R16

Az ilyen méretű gumiabroncsok olyan jól ismert márkájú autókra vannak felszerelve, mint a Skoda Octavia, a Skoda Superb, a Ford Mondeo, a Skoda Yeti, a Ford Focus, a Hyundai i30, a Ford C-Max, a Citroën C4, a Volkswagen Passat, a Volkswagen Sharan és még sokan mások.

Mit is jelent ez a népszerű méret-szám, és hol találhatjuk meg?

A karakter-sor a gumiabroncs oldalfalán található, és azt jelenti, hogy a gumiabroncs profilszélessége 205 mm, magassága pedig körülbelül 112,75 mm (a 205 mm 55%-a). A második érték a gumiabroncs profil-magasságának és profil-szélességének a százalékos aránya. A következő szimbólum a gumiabroncs szerkezetére vonatkozik. Ebben az esetben az R radiált jelent, azaz radiálisan elrendezett rétegekből áll (a gumiabroncs elülső tengelyéhez viszonyítva). Az utolsó számjegy (16) meghatározza a gumiabroncs belső átmérőjét collban kifejezve. Az első két értéknél lehetőség van egy kis mozgástérre, az utolsó értéknek azonban rendkívül pontosnak kell lennie ahhoz, hogy a gumiabroncs tökéletesen illeszkedjen a kerékhez. A hibátlan illeszkedés érdekében a méret ugyan egy kicsit módosítható, de csak egy meghatározott tartományon belül. A szabályozhatóság és a biztonság fenntartása érdekében a különbségnek ± 1,5% és 2% közötti tartományban kell maradnia. A megfelelő csere gumiabroncs kiválasztásához használja kalkulátorunkat.

Ezen alapismeretek nélkül (lásd fentebb) lehetetlen kiválasztani a megfelelő, új gumiabroncsot. Olvassa el az idei vizsgálatot, és annak és eredményeit!

ADAC-tesztek

Az ADAC-tesztek a legrangosabb tesztek közé tartoznak, noha néhány eredményük forró vitákat vált ki. Kétségtelen előnyük az, hogy minden szezonban megrendezésre kerülnek, és gyakran ellenőrzik az olyan új termékeket, amelyeket csak a reklámokból ismerhetünk, vagy nem is ismertek a szélesebb nyilvánosság előtt. A vizsgálatok értékes információkat szolgáltatnak a felhasználóknak, igazolják a marketing szakemberek erőfeszítéseit és megmutatják a gumiabroncsok tényleges teljesítményét.

Ebben az évben 16 nyárigumi-modellt elemeztek a 205/55 R16 91 V méretben. Kiértékelték a száraz és nedves körülmények közötti teljesítményüket, a zajkibocsátásukat, a vezetési kényelmüket, az üzemanyag-hatékonyságukat, valamint a kopásállóságukat.

A teszt általános értékelése

Teszten elért hely

 
Gumiabroncs-modell

 
Értékelés

 
1.

 
Michelin Primacy 3 jó (gut)
2.

 
Bridgestone Turanza T001 Evo (gut)
3.

 
Continental ContiPremiumContact 5 jó (gut)
4.

 
Firestone Roadhawk jó (gut)
5.

 
Hankook Ventus Prime 3 K125 jó (gut)
6.

 
Semperit Speed-Life 2 jó (gut)
7.

 
ESA+Tecar Spirit 5 HP kielégítő (befriedigend)
8.

 
Kumho Ecsta HS51 kielégítő (befriedigend)
9.

 
Pirelli Cinturato P7 Blue kielégítő (befriedigend)
10.

 
Fulda EcoControl HP kielégítő
11.

 
Giti Premium H1 kielégítő (befriedigend)
12.

 
Goodyear EfficientGrip Performance kielégítő (befriedigend)
13.

 
Nexen N´blue HD Plus kielégítő (befriedigend)
14.

 
Cooper Zeon CS8 kielégítő (befriedigend)
15.

 
Infinity Ecosis megfelelő (ausreichend)
16.

 
Vredestein Sportrac 5 megfelelő (ausreichend)

A kategóriák legjobb modelljei


Kategória
 
Legjobb modellek Megjegyzés
Száraz út Hankook Ventus Prime3 K125
Michelin Primacy 3
Firestone Roadhawk
1.6
1.7
1.7
Nedves út Bridgestone Turanza T001 Evo
Semperit Speed-Life 2
Continental ContiPremiumContact 5
2.0
2.1
2.2
Zaj / komfort Nexen N blue HD plus
Michelin Primacy 3
Vredestein Sportrac 5
3.0
3.1
3.1
 
Üzemanyag-hatékonyság Continental ContiPremiumContact 5
Vredestein Sportrac 5
Pirelli P7 Cinturato Blue
1.7
1.7
1.8
Tartósság Michelin Primacy 3
Pirelli P7 Cinturato Blue
Fulda EcoControl HP
1.0
1.5
1.5

Az ADAC szerinti legjobb  205/55 R16 91V méretű nyári gumik

1. Michelin Primacy 3

Az idei tesztek legjobb értékelését a Michelin Primacy 3 szerezte meg,  "jó" minősítéssel:  2,1-es átlagpontszámot  kapott. Ez a modell 2015-ben is vezető helyezést ért el, így három évvel később sikeresen visszatért a jól megérdemelt első helyre.

Michelin-Primacy-3-gumiabroncs

Michelin Primacy 3

Michelin Primacy 3 a legjobb osztályzatot kapta:

Kopásállóság (1.0) - ebben a kategóriában a modell vitathatatlanul a legjobb. A szabadalmaztatott gumikeverékével és megerősített szerkezetével a gumiabroncs rendkívül tartós és megbízható.

Száraz úton való teljesítmény (1.7) - optimális féktávolság-csökkentés, megbízható kanyarodás és jobb manőverezhetőség az innovatív, aszimmetrikus futófelületi mintázat által.

Alacsony zajszint és vezetési komfort (3.1) - az optimalizált szerkezet és a gumikeverék összetétele (a gumiabroncs megfelelő rugalmasságát biztosítva) minimálisra csökkenti a zajt és a vibrációt.

A Michelin Man (Bibendum) a legkarakteresebb, legismertebb szimbólum a gumiabroncs-piacon. Ezt a karaktert 1898-ban vezették be, négy évvel azután, hogy az alapítók megpillantottak egy emberi testhez hasonlító gumiabroncs-rakást. És hogy miért lett fehér? Akkoriban a gumiabroncsok elefántcsontszínűek voltak.

Micheline Primacy vásárlása

2. Bridgestone Turanza T001 Evo

A második helyezést a Bridgestone Turanza T001 Evo kapta meg, amely az ADAC tesztek során szintén "jó" eredménnyel debütált és 2,3-as átlagpontszámot ért el. Ez a gumiabroncs egyike annak a szériának, amelyet a japánok kifejezetten a hosszabb utakhoz fejlesztettek ki.

Bridgestone-Turanza-T001-Evo-gumiabroncs

Bridgestone Turanza T001 Evo

A Bridgestone Turanza T001 Evo különösen ajánlott az alábbiak miatt:

Teljesítmény nedves utakon (2.0)  – a számos barázda és a mély központi csatorna hatékonyan távolítja el a vizet a gumiabroncs alól, és minimalizálja a vízenfutás kockázatát.

Teljesítmény száraz utakon (1.9) – az optimális terheléselosztási pontok és a gumiabroncs külső része nagyon jó tapadást biztosít a száraz utakon, valamint sima kanyarodást és rövidebb fékutat biztosítanak.

A cég neve, a Bridgestone, alapítója, Shojiro Ishibashi nevéből származik: amely Stone Bridge -ként fordítható le angolra.

Bridgestone Turanza T001 Evo vásárlása

3. Continental ContiPremium Contact 5

A dobogó harmadik helyezését a Continental ContiPremiumContact 5 szerezte meg, amely 2012 óta folyamatosan az ADAC-tesztek legjobb három helyezettje között szerepel (különböző méretekben). Idén a modell pontosan ugyanolyan átlagpontszámot ért el, mint a második helyezett Bridgestone Turanza T001 Evo (2.3). A modell ismét kétségtelenül helytállt, így érdemes közelebbről is megvizsgálni.

Continental-ContiPremium-Contact-5-gumiabroncs

Continental ContiPremium Contact 5

A Continental ContiPremiumContact 5 figyelemreméltó:

Üzemanyag-fogyasztás (1,7) – az optimalizált futófelület-kialakítás a könnyű és rugalmas gumikeverékkel kombinálva csökkenti a gördülési ellenállást, így gazdaságosabbá teszi a vezetést.

Kiegyensúlyozott teljesítmény a száraz (2.2) és a nedves utakon (2.2) - az aszimmetrikus futófelület két részre oszlik. A külsõ rész felel a száraz utakon való tapadásért, a vezetõ kormányzási mozgásának a gumiabroncsra való átviteléért és a gyors fékezésért. A belső rész feladata, hogy hatékonyan távolítsa el a vizet a gumiabroncs felületéről, és megakadályozza az aquaplaningot és a megcsúszást. A központi barázdák, a tömör blokkok  és számos lamella fokozza tapadást és a kormányozhatóságot,  időjárástól függetlenül.

A Continental a téli gumiabroncsok szakmai tesztjeinek úttörője volt. 1953-ban a vállalat extrém körülmények között tesztelte a téli gumikat. Continental gumiabroncsokkal felszerelt autókkal hódították meg a történelemben először az alpesi Szent Gotthárd-hágót.  A gumik teljes teljesítményüket még 2112 méteres tengerszint feletti magasságban is tartották.

Continental ContiPremiumContact 5 vásárlása

Hogyan tesztelik a gumikat?

Az ADAC tesztek teljes folyamata meglehetősen bonyolult, de az ilyen szigorú szabványoknak köszönhetően nyújtanak megbízható eredményeket. Minden egyes modellt többször tesztelnek – a különböző tulajdonságok ellenőrzésére – , és minden kategória meghatározott fontossággal bír. A legfontosabb tulajdonságok nyáron:

• teljesítmény nedves úton (40%)

• teljesítmény a száraz utakon (20%)

• tartósság (20%)

• zajkibocsátás / vezetési kényelem (10%)

• üzemanyag-hatékonyság (10%)

Öt fokozat létezik:

Öt fokozat létezik:

1 – Kiváló (sehr gut)

2 -  Jó (gut)

3 - Megfelelő (befriedigend)

4 - Elégséges (ausreichend)

5 - Elégtelen (mangelhaft)

Mi az ADAC?

Az ADAC egy  gépkocsivezetőkből és autósport szakemberekből álló német szövetség, 18 regionális irodával az összes szövetségi államban. Ők a világ második legnagyobb autóklubja, több mint 17 millió taggal rendelkeznek. A szövetség törvényes tevékenysége magában foglalja a közúti közlekedés, az autósport és a turizmus megfigyelését és előmozdítását, az úthasználók védelmét és a közlekedési megoldások fejlesztését. A klub saját közúti járművekkel is rendelkezik, valamint különböző vizsgálatokat végeznek, beleértve a gumiabroncs- és gyerekülés-teszteket.

ADAC-egy-ADAC-vontató-gumiabroncs

Egy ADAC vontató

Mit kell még figyelembe venni a gumiabroncs vásárlása előtt?

Az idei ADAC minősítés egy kiváló összefoglaló, amely segít a nyári gumiabroncs kiválasztásában. Ha még többet szeretne tudni, olvassa el a gyártók leírásait, az uniós címkéket és a többi járművezető véleményét is. Emlékezzen arra, hogy azonos tengelyre azonos gumiabroncsot kell felszerelni, és figyelni kell a futófelület mélységére is! A törvény minimum 1,6 mm mélységet határoz meg, de a nyári gumiabroncsok esetében körülbelül 3 mm mélység az ajánlott, mert ez teszi lehetővé a biztonságos és kényelmes utazást.

Most már készen áll a szezonra. Biztonságos utazást kívánunk!