A rendelés ellenőrzése
A természetes személy esetén adja a nevet és rendelés számát! A cég esetén adja az adószámát.

Csomag státusza

Rendelés állapotának ellenőrzése

Gumi-váltóméret Kalkulátor

Mi a gumi-váltóméret?

A gumi-váltóméret az az opcionális gumiabroncsméret, melyet még fel lehet szerelni az autóra. Bár ez a méret a gyártási mérettől eltérő, a vezetés így is biztonságos.
Mikor érdemes a gumiabroncs méretét változtatni?
Azért használják a gumiváltó-méretet, hogy az változtasson bizonyos paramétereken, például a fékúton, de az az igazság, hogy az opcionális méreteknek köszönhetően a vezetőnek takarékoskodnia is lehet – a kisebb átmérővel rendelkező gumiabroncsok gyakran sokkal olcsóbbak.
Hogyan számoljam ki a gumi-váltóméretet?
A gumi-váltóméret kiszámoljhatjuk például a gumiabroncs belső átmérőinek összehasonlítása alapján. Ha az átmérőkülönbség +1,5% és -2% közötti, akkor az használható gumiváltónak. Gumi-váltóméret kalkulátor
Az autójának megfelelő gumiváltó

Gumiabroncsméret kiválasztása

Nem tudom, hogy milyen méretet válasszak ki

(mm)
(%)
(")
Eredeti méret Leggyakrabban használt méret. A legbiztonságosabb a gumi-váltóméret kiválasztásához. Általában kisebb az opcionális méretnél.
Opcionális méret Ritkábban fordul elő, általában nagyobb a gyártási méretnél.
Legyen szíves, válassza ki az autóját. Meg fogjuk találni az adott gyártó a gyártási méreteket és opcsionális méreteket is.

A gumiváltó kiválasztása - fontos megjegyzések

FIGYELEM!

A gumi-váltóméret kalkulátor nem veszi figyelembe az autómárkát és a modellt. Felhívjük a figyelmét, hogy a kiszámolt adatok csupán tájékoztató jellegűek.

Például egy szabvány 225/40 R18 méretű gumiabroncsot nem lehet cserélni 185/80 R13-as gumira, a nagy, 18 colos féktárcsák miatt. Fordítva ugyanez a helyzet – a 185/80 R13-as gumiabroncsot nem lehet 225/40 R18-as gumira cserélni, mert a kerékdobban nincs elég hely.

A legbiztonságosabb megoldás az, ha úgy választ gumi-váltóméretet, hogy a felni átmérője azonos marad. A gumi-váltóméret esetében érdemes szakember tanácsát kikérni. Az autójának megfelelő gumiabroncsokat megtalálhatja eszközünkkel mely segít a gépjármű megfelelő gumiabroncs mérete kiválasztásában..

+1,50 % és -2,00 % között

A gumi-váltóméret kiszámoljhatjuk például a gumiabroncs belső átmérőinek összehasonlítása alapján. Ha az átmérőkülönbség +1,5% és -2% közötti, akkor az használható gumiváltónak.

Jóváhagyott méret

A gumi-váltóméret kiszámolása csak akkor lesz megfelelő, ha euz összehasonlítja az autója jóváhagyott méretével. Ha a felszerelt gumiabroncsok már gumiváltók, akkor a kiszámolt gumiváltó valószínűleg nem felel meg az autójának. Az autójához jóváhagyott méretet megtalálhatja a gépjármű használati utasításában vagy a kiválasztáshoz való konfigurátorral segítségével.

Szélesebb gumiabroncs használata - előnyök és hátrányok

 • - jobb tapadás
 • - rövidebb fékút
 • - az autó gyorsabban reagál és stabilabb kanyaradáskor
 • - gumiabroncs magasabb ára
 • - nagyobb üzemanyagfogyasztás
 • - rosszabb egyenlőtlenség csillapítása
 • - nagyobb zaj
 • - rosszabb vízelvezetés az abroncs felületéről (kisebb aquaplaning-ellenállóképesség).

Keskenyebb gumiabroncs használata - előnyök és hátrányok

 • - jobb aquaplaning-ellenállás
 • - kényelmesebb vezetés
 • - alacsonyabb zajszint
 • - a gumiabroncsok alacsonyabb ára
 • - rosszabb tapadás
 • - rosszabban működés kanyarodáskor
 • - hosszabb fékút

Figyelem! Figyeljen a sebességmérőre!

A nagyobb átmérővel rendelkező gumiváltó használata miatt a sebességmérő a valódinál kisebb sebességet mutat. Ha az autója kisebb átmérőjű gumiváltóval van felszerelve, akkor pedig a sebességmérő nagyobb sebességet mutat.

Gumiváltók és a sebesség index

A gumiváltó a gumi kiválasztásához használható eszköz, mely az átmérőkülönbséget mutatja +1,5% és -2% között. Felhívjük a figyelmét arra, hogy ezek csak elméleti adatok. Bár a kiszámolt adatok helyesek, előfordulhat, hogy a gyakorlatban nem felelnek meg az adott autóhoz. A gumiváltó kiválasztása előtt használja a gumiváltó kalkulátort, valamint ellenőrizze a használási utasításban/szervizkönyvben az ajánlatos méreteket, és ezek alapján válassza ki a gumiváltó méretet.

Gumiváltók - szótár

A gumiabroncsméret sorszámmal van kifejezve, például 205/55 R16. Az első szám (205) a miliméterben kifejezett gumiabroncs-szélesség. A második szám (55) a oldalfal magassága- gumiabroncs szélessége százalékos arányban (itt 55% a 205 mm-ből). A harmadik rész pedig a felni átmérőjét jelöli, melyhez a gumiabroncs fel van szerelve (itt 16 colos). A „R” betű a gumiabroncs szerkezeti felépítésére utal (itt R, vagyis radiál).

Sebességi index – a lehető legnagyobb sebesség, mellyel a vezető közlekedhet. Az ennél az értéknél nagyobb sebességgel való vezetés veszélyes. A sebességi index betűkkel van jelölve, például: T (190 km/h), H (210 km/h), V (240 km/h). Mindig az az ajánlatos, hogy a gyártói ajánlás alapján szerelje fel autóját.

Terhelési index – a LI (Load Index) szimbólummal van jelölve. Ez az adott gumiabroncs lehető legnagyobb terhelését jelenti, kilogramban kifejezve. A terhelési indexet számokkal fejezik ki. Például 91-es szám azt jelenti, hogy az adott gumiabroncs a lehető legnagyobb terhelése nem lehet több 615 kg-nál. Felhívjük a figyelmét arra, hogy mindig ajánlatos a gyártó által ajánlott terhelési index-szel rendelkező gumiabroncsokat felszerelni.

Kerék belső átmérője -a teljes gumiabroncs magassága, a földtől a futófelület tetejéig számítva.

Gumi-váltóméret kalkulátor
(mm) (%) (") (") (km/óra)
Eredeti
méret
Átmérő (mm)Sebességkülönbség (km/óra) 50 100 150 Átmérők közötti különbség
Gumi Váltó Méret
Átmérő (mm)Sebességkülönbség (km/óra) Átmérők közötti különbség
%
A gumiabroncs-kalkulátor pontos információt nyújt a gumiabroncsok átmérői közötti különbségekről. Adja meg a sebességmérő szerinti adatokat az alternatív gumiabroncsokhoz! A pozitív eredmény zöld színnel van jelölve, a negatív pedig pirossal.
A gumiabroncs-kalkulátor pontos információt nyújt a gumiabroncsok átmérői közötti különbségekről. Adja meg a sebességmérő szerinti adatokat az alternatív gumiabroncsokhoz! A pozitív eredmény zöld színnel van jelölve, a negatív pedig pirossal.

Az alternatív gumik majdnem minden autóhoz használhatók. Minden autógyártó ajánl egy méretet az autójához, ám minden esetben opcionálisan változtatható. Használhat az eredetileg felszerelt gumiabroncsnál szélesebb, vagy keskenyebb méretet.

A gumiváltó használata gyakran összekapcsolódik a gumiabroncs és felni átmérőjének a változásával. Ha a nagyobb átmérőjével rendelkező gumiabroncsot szerel fel, akkor a profil automatikusan alacsonyabb lesz az előzőnél. Arra is felhívjük a figyelmét, hogy a gumiváltót használva az autó vezetési tulajdonságai, valamint az üzemanyagfogyasztás is változik. Ezek a paraméterek pozitív, vagy negatív irányba is változhatnak, így például a szélesebb gumiabroncsoknak köszönhetően a gépjármű kormányozhatósággal fog bírni száraz úton, de nagyobb lesz az üzemanyagfogyasztás (a nagyobb gördülési ellenállás miatt), és fordítva. A nagyobb gumiváltó használata (nagyobb felnik és gumiabroncsok) az autó megjelenése javul. A kisebb és keskenyebb gumiváltók azonban olcsóbbak, valamint jobban működnek a téli körülmények között. A gumiváltót használva a maximális sebesség értéke is változik (magasabb vagy alacsonyabb lesz).

Felhívjük a figyelmét, hogy a belső átmérőkülönbség ne legyen nagyobb, mint 2%! A nem megfelelő gumiváltó kiválasztása a gumiabroncs vagy autó károskodásában éredményezhet. A nagyobb felni és szélesebb gumiabroncs dörzsölnek egymással a kerékdobban a kanyaradáskor. A gumiváltó kiválasztásakor érdemes használni az eszközünket, hogy kerülje a lehetséges kiválasztással kapcsolatos próblémákat. A számólógép azt mutatja, hogy milyen az értékek közötti különbségek.