A gumiabroncsok belsejében található számok és betűk sorozatát jelölik, amelyek kódolt információkat nyújtanak a gumiabroncsről, például átmérőjét, szélességét vagy eltolását. Azonban tudnia kell hogyan kell értelmezi őket - és ha egyszer ezt teszi, látni fogja, hogy sok fontos információ van az Ön számára. 

Egy gumiabroncsről készíttet fotó

A számok és betűk sorrendje nemcsak a megfelelő gumiarboncs azonosítását segíti, hanem más jellemzőket és funkciókat is. Gondolkozott már azon, mit jelent a titokzatos "J" betű (a „J” után elhelyezett szám jelzi a felni szélességet hüvelykben)? 

Hasonlóképpen, nem sok vezető tudja, mi a "H2" a méret szimbólum végén. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen szerkezete van vagy milyen paraméterek szimbolizálják a kereket.

Gumiarboncsjelölések magyarázata

A jelölések jelentésének jobb szemléltetéséhez vessünk egy pillantást a következő példára: "7.5Jx16H2 ET35." Ebben az esetben: 

  • 7,5 a gumiabroncs mérete, ami azt jelenti, hogy 7,5 hüvelyk széles (1 hüvelyk = 25,4 mm)
  • 16 az a gumiarboncs átmérője, szintén hüvelykben kifejezve
  • ET35 az eltolás - a távolság a gumiabroncs szerelési felülete a gumiabroncs szimmetria tengely, milliméterben kifejezve.

Autó abroncsméretek

A J-betű és H2 betű és szám kombinációja

A "J" betű gumiabroncs-bead profilt jelent. Ez a jelölés határozza meg a gumiarboncsgallér profilt, soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. A gumiarboncsgallérnak és a gumiabroncsnak kompatibilisnek kell lennie. A gumiarboncséleknek különböző típusai vannak a következőképpen láthatja őket:

Szimbólumok - az autó felnik és típusaik megnevezése

Ezeknek a különböző típusoknak a szélei néha eltérhetnek egymástól. Fontos megjegyezni, hogy némelyik típusú autók és gumiarbroncsok többfajta profillal jöhetnek.

Miért fontos mindig a gallérprofil?

A legfontosabb dolog a kompatibilitás - vessen egy pillantást egy példát bemutató keresztmetszetre, a népszerű 6-hüvelyk széles gumiarboncsre. A példa a "J" és a "B" gallérprofilok közötti különbséget mutatja.

Annak ellenére, hogy mindkét gumiabroncsot személygépkocsival való használatra tervezték, tilos a "J" és kerekekhez tervezett gumiabroncsok használata a "B" profil használatával. Győződjön meg arról, hogy a gumiarboncsgallérok és gumiabroncsok mindig egyeznek.

Kerékgallér profil

Egy profil keresztmetszete részletesen 

A "H2" a gumiarboncsfelni szakasz profilszimbóluma. Általában a gumiarboncsre pecsételt alfanumerikus szimbólumok végén található. Annak érdekében, hogy a szükséges merevséglegyen, a gyártók púpokkal erősítik a gumiarboncs szerkezetét.

Kerékprofil keresztmetszete

Gumiarboncskontúr-gyártási tervek

Ami a gumiarboncsgallért illeti, vannak bizonyos kontúr tervezési lehetőségek. Az alábbi táblázat bemutatja az összes lehetséges formát egy személygépkocsi belső  felni esetén. 5°-os felnifali döntés szükséges.

Kerék kontúr gyártási tervek

JelzésHH2FHFH2CHEH2EH2+
Profil






LeírásPeremvedőDupla peremvedőSima lapos peremvedőKombinált peremvedőKiterjedt peremvedőKiterjedt peremvedőKiterjedt peremvedő +
Belső oldalPeremvedőPeremvedőSima lapos peremvedőSima lapos peremvedőSima lapos peremvedőKiterjedt peremvedőKiterjedt peremvedő
Külső oldalNormálisPeremvedőNormálisSima lapos peremvedőNormálisKiterjedt peremvedőKiterjedt peremvedő

Személygépkocsinál mar nem használt profilok

A nem használatos profilok személygépkocsikhoz:

  • Félig peremtalpas felni
  • lapos ágyazású
  • elválasztott peremtalpas felni
  • peremtalpas felni
  • 15° peremtalpas kivitel 

Bár még mindig megtalálhatók a teherautókban, kisteherautókban és mezőgazdasági járművekben, már nem használják őket semmilyen személygépkocsiban. Tehát, akkor nagyon valószínűtlen, hogy találkoznak velük a saját autógumijukon. Tájékoztatás céljából továbbra is bemutatjuk önnek az alakjukat, hogy elképzelésük legyen a említett profilokról.

Kerék kontúr gyártási minták - különféle formák

Úgy tűnik, a kód, ami a kocsikerekedre van vésve, nem olyan rejtélyes. Ha tudja, mit jelentenek a szimbólumok, könnyedén megtudhat mindent, amit tudnia kell ahhoz, hogy a tökéletes gumiabroncsokat felszerelhesse. Mindaddig, amíg tudja, hogy milyen méretűek és milyen profilja van az autó kerekének, használja honlapunkat, hogy a legjobb gumiabroncsok méretet, válassza ki. Az ideális jármű és vezetési stílus csak néhány kattintásnyira van.