A csereabroncsok vásárlása nem egyszerű, ha új lehetőségekkel próbálkozunk. Amennyiben különböző méretű gumiabroncsokkal szeretne kísérletezni, akkor fontos tudni, hogy milyen előnyökkel, hátrányokkal járhat a csere.

Az abroncsok méretbeli cseréjével megváltoztathatjuk a jármű esztétikai vonzóerőjét, javíthatja a közúti biztonságot és üzemanyag-fogyasztását is módosíthatja. Fontos kérdés azonban, hogy hol van a legjobb indulópont.

A csereabroncsok kiválasztása

Jó hír! Amennyiben nincs megelégedve a gumiabroncsokkal, befektethet új, akar eltérő méretűre is. A legtöbb gépkocsi gyártó cég biztosítja, hogy a gépjármű működőképes legyen különböző körfogatú gumiabroncsokkal is. Azonban, csak olyan gumiabroncsot alkalmazhat, amelynek körfogata maximum kettő százalékkal tér el a megadottól.

Ha olyan gumiabroncsokba szeretne befektetni, amelyek lényegesen nagyobbak, vagy kisebbek mint az eredeti méretezés, akkor meg kell változtatni a felnik méretet, vagy más módon meg kell őrizni a gyártó által javasolt kombinált átmerőt.

Míg a gumiabroncsok választása, módosítása a gépjármű tulajdonos döntésé, egy fontos dolgot ne felejtsen el. Az autógyártók csak az általuk jóváhagyott gumiabroncs méret esetén vállalnak garanciát és garantáljak a megfelelő tapadást és biztonságot. Az adott szabványoktól való eltérés esetén, a tulajdonosra hárul minden felelősség. A gyártó cég által adott paraméterek, a benzin sapkán és a küszöbnél jelzik. 

A nagyobb kerékátmerő: előnyei es hátrányai

Szeretne kísérletezni a jelenlegi készleténél nagyobb abroncsokkal? Vannak előnyei és hátrányai a nagyobbra váltásnak. A nagyobb gumiabroncsok használatának néhány előnye.

 •  Nagyobb tapadás: A tapadás nagyjából a gumiabroncs magasságától és szélességétől függ. Minél szélesebb egy gumiabroncs, annál gyorsabban áll meg száraz utakon.
 • Fordulás és reakcióidő: Ha nagyobb átmérőjű felnit használ, erősebb és stabilabb lesz. A kanyarokban nagyobb a biztonság, kisebb ívekben gyorsabban bevehető a kanyar.
 • A féktárcsák méreté: ha a gumiabroncs méreté nagyobb akkor a felni is nagyobb méretű és így a féktárcsák méretet is növelni kell. Így növeli a biztonságos megállást is, szélsőséges körülmények között.
 • Megjelenés: végül, ha szeretné javítani az autó esztétikai vonzóerőjét, akkor a nagyobb gumiabroncsok jól szolgálnak, esztétikusabbak.

A szerelő cserélje a kereket a műhelyben

Mint mar említettük, a nagyobb gumiabroncsoknak vannak hátrányai. Ha nagyobb gumiabroncs-készletbe fektet be, a következőt kell számolnia:

 •  Növekedő költségek: mindenekelőtt a nagyobb gumiabroncsok többe kerülnek, mint azok az abroncsok, amelyek megfelelnek az autó gyártó által ajánlott méretnek. Miért? Mivel a szélesebb gumiabroncsok elkészítéséhez a gyártónak jobb minőségű gumiabroncs anyagot kell felhasználniuk és összetettebb futó felületet kell kidolgozniuk. Ezen gumiabroncsok gyártása hosszabb időt vesz igénybe és a gyártó több pénzt költ az előállításra. Ezt szemelőt tartva, készítsen előre költségvetést, hogy ne lepődjen meg vásárláskor.  
 • Nagyobb esély a kerek és abroncs károsodására: noha a gumiabroncsok átmerője nagyobb lesz, mint regén, az abroncsok rövidebbek lesznek, mint korábban. Ennek eredményeként nagyobb az oldalfal károsodásának veszélyé, ha a kátyúkon vagy az út más akadályain halad át.
 • Kevésbé kényelmes utazás: Minél nagyobb a gumiabroncsok felületé, annál több akadályt kap. Ezek a gumiabroncsok azonban nem mindig biztosítják a kényelmes utazást. A szélesebb gumiabroncsok mereveb oldalfalakkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem lesz annyira flexibilis az utazása. A nagyobb gumiabroncsok egy terepjárónál tökéletesek, de viszont nem olyan jó, ha valaki a városi utakon ingázik.
 • Kockázata a vizén való meg csuszásnak: Bár a gumiabroncsok futó felülete megvédi Önt az úttest akadályaitól, viszont a nedves utakon gyorsabban megtelik vízzel és kevesebb lehetőségé lesz a gumiabroncsnak, hogy a többletet le pergesse magáról. Ennek eredményeként, nagyobb a kockázat a vízen való meg csuszásnak, illetve elveszíti az irányítást az autó felet az esőben vagy a hóban. Természetesen sok gyártó aszimmetrikus futófelülettel kísérletezik, hogy megpróbálják ezt kompenzálni, de a szélesebb gumiabroncsok soha nem lesznek képesek a víz szétoszlatására, ahogy a magasabb és keskenyebb gumiabroncsok.
 • Nagyobb zaj: A nagyobb gumiabroncsok hangosabbak lesznek, mint a kisebb gumiabroncsok. Miért? Mivel a nagyobb szélesség nagyobb utat vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy több útakadályba ütközik, és így nagyobb lesz a gumiabroncs-zaj ami keletkezik.
 • Csökkentett tapadás a koszos utakon. Ha a gumiabroncs szélessége megnő, a lefékezési féktávolság szinte mindig megnő a homokos vagy piszkos utakon.Abroncsátmérő és abroncsátmérő
  Csere abroncsok grafikája


  Abroncsméret fontossága gumiabroncs cseréje esetén

  Ha nem szeretne egy nagyobb abroncskészletet, akkor ugyanolyan könnyen befektethet egy olyan készletbe, amely egy kicsit kisebb, mint a már meglévője. Ideális esetben, a kisebb gumiabroncsokra vásárlásakor két százalékos tartományban kell tartani a gumiabroncsok méretének különbségét. Nem ajánlott 205 mm alá csökkenteni a gumiabroncs méretét, mivel a koncentrált gumiabroncsnyomás nem lesz biztonságos.

  Azt is megkell jegyezni, hogy az European Tyre and Rim Technical Organisation 2003 júliusában hatásba vonta ezt a méretezési szabályt. Az e szervezet által előírt gumiabroncs-előírásoknak megfelelően a gumiabroncsok átmérője, beleértve a felniket is, legfeljebb három százalékkal térhet el a gyártó által ajánlott mérettől.

  Hol kezdheti el keresni, ha ki szeretné cserélni a gumikat?

  A legjobb, ha a keresést az aktuális külső átmérővel kezdi, valamint a kívánt átmérő kiszámításával. Ehhez használhatja az alábbi képletet:Elméleti és névleges felniátmérőKéplet a csere abroncsokról

  Ha például 185/60 R15 abroncsokkal dolgozik, azt fogja tapasztalni, hogy a fent említett számítás szerint a potenciális külső átmérő 598,78 mm és 620,165 mm közé teszi a potenciális külső átmérőt. Ez a tartomány azonban az ETRTO intézményei  által korábban végzett számításokból származik.

  Az ETRTO szabványainak megfelelően a 185/60 R15 abroncsok elfogadható variációs tartománya 596,34 mm és 609,66 mm közé esik.

  A gyártó által ajánlottnál nagyobb vagy kisebb pótló abroncs lehetőségek ezért korlátozottak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek elérhető lehetőségek az ön számára. De mégis a legbiztonságosabb és gyakran a legjobb, hogy olyan gumiabroncsot válasszanak, amelyek jól illeszkednek és a külső átmérője egyezik a szakemberek által ajánlott mérettel.


  A 185/60R15-ös gumiabroncsok kiszámolásának lehetőségei:

  Elméleti és névleges felniátmérő - táblázat
  185/60/R15-ös gumiabroncs lehetséges cseréjének táblázata

  Mikor kell összezsugorítani a felnit

  Ha csökkenteni szeretné a felni méretét, azt lehetőleg ne a téli hónapokban tegye. A téli gumiabroncsok általában kisebb  felniket igényelnek, és könnyebben fel tudja illeszteni az eső- és a hóabroncsokat a kisebb felnikre.

  Mielőtt azonban vásárolna, győződjön meg arról, hogy a féktárcsák nem túl nagyok csökkentett méretű felnikészlethez. Bár lehetséges változtatni és cserélni, ha nem jól illeszkednek, de ez többlet kiadással jár.

  Mindenekelőtt, gondoljon a kisebb felnik hatásaira. A gyártó által nem jóváhagyott felnik javíthatják az utazást, amennyiben a megfelelő gumiabroncskészlettel vannak párosítva. Ne legyen túlzott cserébe anélkül, hogy konzultálná egy szakemberrel a helyi garázsban.


  Egy autószerelő helyezi fel a gumiabroncsotKisebb átmérőjű versus normál átmérőjű: mi a különbség?

  A kisebb átmérőjű gumiabroncsok magasabbak, de keskenyebbek, mint a hagyományos gumiabroncsok. Az ilyen kisebb gumiabroncsok ideálisak télen, mert bár kisebb a felületük, kevésbé lesznek hajlamosak a károkra, ha az utak simábbak. A kisebb gumiabroncsok kisebb valószínűséggel csúsznak meg a vízen és kevesebb felület károsodhat. A kisebb gumiabroncsok is egy kicsit megfizethetőbbek lesznek, mint a normál gumiabroncsok vagy a nagyobb készletek.

  Igaz, akkor nem lesz képes testre szabni a fékbetétek olyan könnyen, ha kisebb átmérőjű gumiabroncsokkal dolgozik. Hasonlóképpen, lehetséges, hogy a reakcióidő hosszabb lesz, ahogy alkalmazkodik a kisebb átmérőjű gumiabroncsokhoz.

  Ha a gumiabroncsok átmérőjével játszik, nagyobb biztonságot és stílust érhet el. Próbáljon meg egy hüvelyk méretnyiit felmenni, vagy megfigyelni milyen variációt tesz lehetővé a jelenlegi külső átmérője. Ha más nem is, szórakoztató lesz átgondolni, hogy a cserekerék készlet milyen lehetőségeket engedélyez.