A jól megválasztott gumiabroncs biztonságos és kényelmes vezetést tesz lehetővé. A gumiabroncsok szezonális cseréje során ne hagyjon semmit a véletlenre, hiszen a gumiabroncs a járműnek az a része, amely összeköti az autót az úttal.

A nyárigumi-tesztek minden bizonnyal segítenek a szett kiválasztásában.

A nyárigumi-tesztek minden bizonnyal segítenek az új szett kiválasztásában.

Nyárigumi-teszt

A népszerű autóipari szervezetek évente kétszer is tesztelik a gumiabroncsokat, hogy ellenőrizzék a különböző gyártók által kínált termékeket a különböző osztályokban, az economytól a prémium kategóriáig.
A megbízható eredmények elérése érdekében a vizsgálatokat speciálisan kialakított, szigorúan szabályozott paraméterekkel rendelkező helyszíneken végzik, amelyek megfelelnek a valódi útviszonyoknak.

Az ADAC által végzett idei nyárigumi-tesztek eredményeit külön cikkek is összefoglalják.

2018-as ADAC nyárigumi-teszt 205/55 R16 méretben
2018-as ADAC nyárigumi-teszt 175/65 R14 méretben

Az ADAC; az Auto Bild; a Tyrereviews; az Auto, motor & sports; illetve az Auto Expres által végzett népszerű tesztek eredményeit nem csak a gumiabroncsgyártók, a hivatásos vezetők és a gépkocsi-rajongók követik nyomon, hanem a hétköznapi felhasználók is, amikor új gumiabroncs kiválasztására kerül sor.

ADAC-tesztek

Mi is az az Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC)?

Ez egy német autóklub, amelynek mintegy 17 millió tagja van, beleértve az autó- és motorvezetőket is. Ez a világ második legnagyobb autóipari szervezete. Az ADAC 1903-ban alakult, és több mint 100 éve folyamatosan működik.

A szervezet fő feladata a közúti szállítás, az autós sportok és a turizmus irányítása és előmozdítása. Az ADAC nagy hangsúlyt fektet az oktatásra is, felhívva ezzel a figyelmet az utazás biztonságának fontosságára.

Az Autóklub széleskörű közúti segítségnyújtási struktúrával rendelkezik.
Az Autóklub széleskörű közúti segítségnyújtási struktúrával rendelkezik.
 

Az ADAC nem csak a gumiabroncsokra összpontosít. Ellenőrzik még a szállítás során felhasznált kulcsfontosságú felszereléseket is, beleértve a gyermekek számára készült autósüléseket, a járható alagutakat és a kompok kapacitását.

A teszteket az iparág szakemberei felügyelik.
A teszteket az iparág szakemberei felügyelik.

Az egyesület népszerű anyagokat is kiad, többek között atlaszokat, térképeket és autós folyóiratokat. A szervezet széleskörű kompetenciája, gazdag tapasztalata és átfogó műszaki felszereltsége nem csak az európai, hanem az összes vezető tiszteletét és elismerését kivívta.

ADAC gumiabroncs-tesztek

A piacon kínált legjobb gumiabroncsok megtalálására az ADAC évente kétszer is végez vizsgálatokat, mindig a nyár és a tél vége előtt. Ez lehetővé teszi, hogy meghatározzák a modellek viselkedését megadott körülmények között  (a kiválasztott méretben).  Így Ön bármilyen autóval is jár, megtalálhatja az Ön számára legmegfelelőbb gumiabroncsot.

A teszteket különböző méretű járművekkel végzik.
A teszteket különböző méretű járművekkel végzik.

Az ADAC-tesztek a világ egyik legrangosabb gumiabroncs tesztjének számítanak. Bár eredményeik gyakran felkavarják az állóvizet, a tesztelt modellek azonban tartós népszerűségnek örvendnek.

Hogyan zajlik az ADAC tesztje?

A kiválasztott modelleket különböző kategóriákban tesztelik, hogy megnézzék, hogyan is működik a gumiabroncs a különböző útviszonyok során (normál használatkor). A következő tulajdonságokat értékelik: teljesítmény nedves és száraz utakon, zajkibocsátás, gördülési ellenállás (ez az üzemanyag-fogyasztást határozza meg), féktávolság és a futófelület kopása. 5 fokozatú skálán helyezik el a modelleket:

1 – Kiváló (sehr gut)

2 -  Jó (gut)

3 - Megfelelő (befriedigend)

4 - Elégséges (ausreichend)

5 - Elégtelen (mangelhaft)

A gumiabroncs-teszt nem minden. Hol található több információ?

Ha új évszak köszönt be, a gyártók új modelleket dobnak a piacra, hogy termékeik a legjobb tulajdonságokkal és teljesítménnyel rendelkezzenek, az osztálytól függetlenül. A legmegfelelőbb gumiabroncs megtalálásához érdemes átgondolnia, hogy Önnek, mint vezetőnek, milyen tényezők számítanak a leginkább.

Teszt alatti gumi csere.
Teszt alatti gumi csere.

Autó típusok.

Érdemes ellenőrizni, hogy az autójának gyártója ajánl-e valamilyen konkrét gumit, illetve azt is, hogy milyen gumiabronccsal van az autó eredetileg felszerelve. Az adott autó gyártásakor jóváhagyott gumiabroncsokon több hónapig tartó teszteket végeznek, esetenként az adott modellt kifejezetten az adott gépkocsihoz tervezik.

Gumiabroncs címke

Egyes vezetőknek a gumiabroncs minőségéről a címke is árulkodik, amelynek tartalmát az Európai Unió 2012. november 1-je óta szigorúan szabályozza. Minden, a tagállamokban értékesített gumiabroncsnak meg kell felelnie ennek a rendelkezésnek. A címkéknek egyértelmű tájékoztatást kell adniuk az üzemanyag-fogyasztásról, a féktávolságról, a nedves tapadásról és a zajszintről egyaránt.

A gyártói leírás is értékes információforrás.
A gyártói leírás is értékes információforrás.

A gyártó leírása

Ha a keresést már leszűkítette néhány modellre, ellenőrizze a gumiabroncs-gyártó leírását is! Részletes információkat találhat a kiválasztott modellekről.

Vélemények

A nagyobb autóipari weboldalak – például az Oponeo.hu – összegyűjti és átvizsgálja a vezetők véleményét a gumiabroncsokról. Ezek átolvasásával ellenőrizheti, melyik modelleket ajánlják az azonos vagy hasonló autóval rendelkező emberek.

Más tesztek

Sok autós szervezet végez gumiabroncs-tesztet, ezért ha nem találta meg a kívánt méretet az ADAC vizsgálatokban, akkor ellenőrizze a mások által végzett teszteket is, például az Auto Bild, a Tyrereviews, az Auto, motor & sport, vagy az Auto Expres tesztjeit. Vannak kifejezetten olyan weboldalak is, amelyek csak a gumiabroncs-tesztek eredményeinek bemutatására összpontosítanak.