A német ADAC autóklub-misszió célja a közúti közlekedés biztonságának biztosítása, többek között a legjobb minőségű termékek ajánlásával. A szervezet évente teszteli a népszerű méretű gumiabroncsokat, megjelölve azokat a modelleket, amelyek megfelelnek a legmagasabb követelményeknek. Ezúttal 175/65 gumiabroncsokat helyezték górcső alá.

A szervezet több, mint 100 éve dolgozik azon, hogy elnyerje a vezetők és az autóipar bizalmát. Az ADAC-nak jelenleg több, mint 20 millió tagja van, kutatói egyesületük pedig a gyártók marketing ígéreteinek hiteles megerősítése által vált széles körben elismertté.

Az-ADAC-a-vilag-egyik-legrangosabb-autoipari-szervezete

Az ADAC a világ egyik legrangosabb autóipari szervezete

A 175/65 R14 méretű gumiabroncs-teszt eredményei érdekesek lehetnek a kompakt személygépkocsik, például a Honda Civic, a VW Golf, a VW Polo, az Opel Astra, a Corsa, a Peugeot 206 vagy a Ford Fiesta tulajdonosai számára. Az ilyen típusú autók leggyakrabban egész családokat szolgálnak ki, ezért a tulajdonosoknak különös gonddal kell megközelíteniük az új téli gumik vásárlását.

Ne felejtsük el, hogy a gumiabroncs méretének kiválasztása nem csak az autómodelltől függ, hanem olyan tényezőktől is, mint a gyártási év vagy a motor kapacitása. A választást megkönnyíti a szakembereink által készített konfigurátor.

A közelgő téli szezon legjobb gumiabroncsai

12 modell vett részt a vizsgálaton 175/65 R14 méretben. Közülük az alábbi modellek képviseltették magukat:

·                premium kategória: Continental, Dunlop, Nokian, Goodyear, Vredestein, Pirelli;

·                középkategória: Firestone, Semperit,

·                economy kategória: Dębica, Esa+ Tecar, Sava, Nankang.

A tesztben való részvételhez szükséges alapvető feltétel az volt, hogy a nedves felületen való fékezés legalább „C” fokozatú legyen az európai címkézési rendszerben. Ez a kritérium lehetővé tette azokra a termékekre való fókuszálást, amelyek valóban méltóak a legjobb titulus megszerzésére.

A-teli-gumiknak-meg-kell-birkozniuk-az-extrem-teli-korulmenyekkel

A téli gumiknak meg kell birkózniuk az extrém téli körülményekkel

A vizsgált modelleket kiválasztó és a módszertanról döntő konzorciumban részt vettek a fogyasztói jogokat védő autóipari szervezetek és intézmények képviselői is. Gyártók nem voltak közöttük.

A gumiabroncsokat száraz, nedves, havas és jeges felületen elemezték, a zaj, a vezetési kényelem, valamint az üzemanyag-hatékonyság és az élettartam szempontjából. Az egyes kategóriákon belül egy olyan ötös skálán értékelték a modelleket, ahol az alacsonyabb pontszám a kedvezőbb.

z ADAC nagyon jó, jó, kielégítő, elegendő vagy elégtelen minősítésű gumiabroncsokat sorol fel.

Hely Modell Megjegyezés
1. Continental WinterContact TS860 jó (gut)
2. Dunlop Winter Response 2 jó (gut)
3. Firestone Winterhawk 3 kielégítő (befriedigend)
4. Nokian WR D4 kielégítő (befriedigend)
5. Goodyear Ultra Grip 9 kielégítő (befriedigend)
6. Dębica Frigo 2 kielégítő (befriedigend)
7. Esa+Tecar Super Grip 9 kielégítő (befriedigend)
8. Sava Eskimo S3+ kielégítő (befriedigend)
9. Vredestein Snowtrac 5 kielégítő (befriedigend)
10. Pirelli Cinturato Winter kielégítő (befriedigend)
11. Semperit Master-Grip 2 elegendő (ausreichend)
12. Nankang Snow SW-3 elégtelen (mangelhaft)

Az idei rangsorban két modell jó, nyolc pedig kielégítő minősítést kapott. Az ADAC tesztelőzményében egyetlen termék sem kapott még „nagyon jó” feljegyzést – ez a jövő innovatív megoldásaihoz van fenntartva. A legmagasabban minősített gumiabroncsok a piacon ma elérhető legjobbak közé tartoznak.

A királyi Continental

A Continental kiadta a vállalat történelmének egyik legjobbra értékelt gumiabroncsának, a WinterContact TS850-nak utódját. Bejelentették, hogy mérnökeik valami még jobbat hoztak létre. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy a Continental WinterContact TS860 legalább olyan jó, mint elődje.

Continental-WinterContact-TS-860

Continental WinterContact TS860

A gumiabroncs minőségét 2016 óta rangos autóipari szervezetek tanúsítják, hiszen folyamatosan a dobogó legmagasabb fokán áll. A modell 18 tesztje közül (különböző méretben) 17-szer került az első helyre, és csak egy helyen került egy hellyel lejjebb.

A Continental TS860 gumiabroncsot nemcsak a szakértők, hanem az ügyfelek 99% -a is nagyra értékeli, ennyien jelentették ki a vásárlás után, hogy más járművezetők számára is ajánlják a modellt. Ezért sem meglepő, hogy a gumiabroncs első helyezést ért el a neves német autóklub tesztjén is.

Az ADAC szakértői szerint ez egy rendkívül kiegyensúlyozott modell, amely minden felületen jól működik, de a hóban való vezetés során verhetetlen (1.8 pont). Az egész futófelületen végigfutó 3D-barázdák, az optimalizált Cool Chili keverék és a nagy mennyiségű szilícium-dioxid felelnek a nagy teljesítményért.

Continental Winter Contact TS 860 175/65 R14 méretben

Nagyon jó minősítés a Goodyear gumijának!

Bár a Goodyear Ultra Grip 9 az ADAC rangsorában csak az ötödik helyezést érte el, határozottan kiemelkedett tartósság szempontjából. A tesztelt modellek közül az egyetlen volt, ami megkapta a ritkán osztogatott nagyon jó minősítést, egyedi tulajdonságaiért.


 

A tökéletes Dunlop

A Dunlop Winter Response 2 a második helyezést érte el, a német szakértők „jó” minősítésével. A tesztek során a gumiabroncsok mindössze egy hajszállal maradtak le a győztes Continentaltól. Kivételt képeznek a vezetési kényelem és a zajkibocsátás kritériumai, amelyekben az amerikaiak jobbnak bizonyultak, az alacsonyabb általános besorolás ellenére.

dunlop-sp-winter-response-2-hu

Dunlop Winter Response 2

Idén a Dunlop 175/65 R14 modell nyert a nedves vezetés kategóriájában (2.4 pont) és a száraz felületen is (1.8 pont), ami hatalmas eredmény. A siker titka a forgásirányos futófelületben keresendő, 45 fokos pengékkel és tökéletes vízelvezetéssel.

A szakértők pozitív véleménye itt egybeesik a Oponeo-ügyfelek véleményével, akik szenzációsnak ítélték ezt a modellt.

Dunlop Winter Response 2 175/65 R14 méretben

A kielégítő is jót jelent!

Az ADAC 8 gumiabroncsot kielégítőnek minősített. Habár általánosságban különböznek a Continental és a Dunlop ajánlatától, érdemes említést tenni róluk is. A gumiabroncsok kiválasztása az egyéni preferenciáktól függ, ezért érdemes figyelni arra is, hogy a többi modell hogyan viselkedik a különböző felületeken, vagy éppen mennyire tartósak.

Firestone-Winterhawk-3

Firestone Winterhawk 3

A Firestone Winterhawk 3 gumiabroncs az egyik bizonyítéka annak, hogy "kielégítő" minősítéssel is lehet jó egy gumiabroncs. Az amerikai gyártó közép árfekvésű modellje két helyen is első helyezést ért el, nagyfokú kényelmet biztosít, és kevés zajt hoz létre (3.3). A száraz felületen való vezetésnél is ez bizonyult a leghatékonyabbnak (2.0 pont).

Firestone Winterhawk 3 175/65 R14 méretben

A kategóriák legjobbjai*

Kategória Legjobb modellek Pont
Száraz felület Firestone Winterhawk 3
Continental WinterContact TS860
Vredestein Snowtrac 5
 
2.0
2.3
2.3
Nedves felület Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Goodyear UltraGrip 9
 
1.7
1.8
2.2
Havas felület Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Semperit Master-Grip 2
 
1.8
1.9
2.0
Jeges felület Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
Firestone Winterhawk 3
 
2.5
2.5
2.5
Zaj/komfort Pirelli Cinturato Winter
Firestone Winterhawk 3
Vredestein Sportrac 5
 
3.2
3.3.
3.3
Üzemanyag-hatékonyság Esa+Tecar Super Grip 9
Dunlop Winter Response 2
Firestone Winterhawk 3
 
1.6
1.7
1.8
Élettartam Goodyear UltraGrip 9
Continental WinterContact TS860
Dunlop Winter Response 2
 
1.5
2.0
2.0

*Az alacsonyabb pontszám a kedvezőbb

Mire figyeljen a gumiabroncs kiválasztásánál?

Az ADAC nem ok nélkül vizsgálja rendszeresen a piacon elérhető gumiabroncsok minőségét. Egy jó szett a biztonságos vezetés alapja, különösen télen, így érdemes időt szánni a tökéletes modell kiválasztására.

Miután eldöntötte, milyen méretű abroncsra van szüksége, vegye figyelembe a szakértők véleményét, például nézze át a német autóklub tesztjeit, valamint a többi járművezető véleményét is olvassa el. Az általunk készített rangsorok segítenek Önnek, hiszen azok az Oponeo vásárlóinak minősítései és véleményei alapján készültek. Ügyfeleink már sok különböző, esetenként szélsőséges helyzetben is kipróbálták a gumikat, majd megosztották tapasztalataikat.

Az-on-igenyeinek-megfeleloen-kialakitott-gumiabroncs

Az Ön igényeinek megfelelően kialakított gumiabroncs lehetővé teszi, hogy minden helyzetből jól jöjjön ki

Emellett vegye figyelembe az Ön egyéni igényeihez kapcsolódó szempontokat is! Ha nagyobb összegű befektetést szeretne, vagy nagy távolságokat tesz meg az év során, nézze meg a prémium kategória ajánlatait! Ha kicsit spórolni szeretne, de azért a jó teljesítmény is fontos, nézze meg a közép- és az economy kategória modelljeit. Nincs ideje a szezonális gumicserére? Ez esetben a négyévszakos-gumik érdekelhetik.

Nagyon fontos technikai kérdés a megfelelő futófelület kiválasztása, amely a vezetési stílushoz igazodik. A téli gumiknál a leggyakrabban használt mintázat a forgásirányos és az aszimmetrikus. Idén a legjobb 175/65-es R14 méretű modellek közül csak az első rendelkezik a karakteres V alakzatot formáló futófelülettel. Ez kiválóan távolítja el a vizet és tökéletesen reagál a gyorsulásra. A második opció azonban kényelmesebbnek és stabilabbnak tekinthető, különösen kanyarokban történő vezetés során.

Csak Önön múlik, milyen gumiabroncsot választ. Ne feledje azonban, hogy azáltal, hogy óvatosan jár az úton, másokról is gondoskodik.