Mit csinál az ADAC?

a-jo-gumi-biztonsagot

A jó gumi biztonságot garantál a téli körülmények között.

A német szövetség több, mint 100 éve vesz részt a közúti biztonságban, és vizsgálati eredményeiket az egyik legmegbízhatóbbak között tartják számon széles körben. Jelenleg az ADAC az egyik legnagyobb ilyen típusú szervezet a világon, amely már több mint 20 millió taggal rendelkezik.

Az autóklub nemcsak gumiabroncsokkal foglalkozik. Figyeli az utazók biztonságát befolyásoló elemek minőségét is. Egyrészt vizsgálja a gyűrődési zónákat és gyereküléseket ajánl, másrészt ellenőrzi az alagutak és a kompok kapacitását. Az egyesület olyan magas pozícióban van, hogy új autómodellekről is konzultálnak szakembereivel.

Az ADAC szintén aktív promóter a gépjármű forgalomban vagy az autóipari sportokban. Iparági folyóiratokat, atlaszokat és térképeket publikál, valamint közúti segítséget nyújt, aminek köszönhetően világszerte elismert.

Lássuk, mely modellek kapták a legjobb pontokat az ADAC 2018/2019-es tesztjein:

ADAC téligumi-teszt,  175/65 R14 T méretben
ADAC téligumi-teszt  205/55 R16 H méretben

Lássuk, mely modellek kapták a legjobb pontokat az ADAC 2017/2018-es tesztjein:

ADAC téligumi-teszt 195/65 R15 méretben
ADAC téligumi-teszt 215/65 R16 méretben

Hogyan kell az ADAC tesztek eredményeit olvasni?

A vizsgálatok célja annak ellenőrzése, hogy a gumiabroncsok megfelelőek-e a különböző időjárási viszonyok között, valamint biztosítják-e a vezető biztonságát és kényelmét. 8 tulajdonságot vizsgálnak az ADAC teszteken:

• teljesítmény száraz felületen (a teljes pontszám 15% -a),
• teljesítmény nedves felületen (a teljes pontszám 30% -a),
• teljesítmény a hófedte felületen (a teljes pontszám 20% -a),
• teljesítmény jéggel fedett felületen (a teljes pontszám 10% -a),
• kibocsátott zaj és vezetési kényelem (a teljes pontszám 5% -a),
• üzemanyag-fogyasztás (a pontszám 10% -a),
• élettartam (a teljes pontszám 10% -a)

Az egyes kategóriákban 1-től 5-ig osztályoznak.

  Értékelés Megjegyzés Kiolvasás
1. sehr gut Nagyon jó Nem ítélték oda.
2. gut Ajánlott gumiabroncs.
3. befriedigend Kielégítő Ajánlott gumiabroncs.
4. ausreichend Elégséges A gumiabroncs megfelel az alapkövetelményeknek
5. mangelhaft Elégtelen Nem ajánlott gumiabroncs.

A vizsgálati eredmények elkészítésekor az ADAC különös figyelmet fordít a gumiabroncsok általános egyensúlyára. Ez azt jelenti, hogy egy ajánlott modellnek jó minősítést kell kapnia minden kategóriában. Ha egyes paramétereket nagyon jóra értékelnek, míg a többi a szabvány alatt van, a gumiabroncs nem kap pozitív véleményt.

Érdekes, hogy a gumiabroncs-piac fejlődését feltételező szervezet jelenleg nem adja meg a legmagasabb, nagyon jó minősítést. A maximális megjegyzés egy olyan modellre vonatkozik majd, amely a technológiai fejlődés eredményeképpen jön létre. A további lépésnek köszönhetően az innovatív megoldás majd könnyen összehasonlítható lesz a ma elérhető termékekkel.

Tudta, hogy ...

A gyártóknak nincs befolyása a vizsgált modellek kiválasztására. A gumiabroncsokat az uralkodó piaci helyzet alapján választják ki. A lista mind prémium gumiabroncsokat, mind pedig alacsonyabb árkategóriájú gumikat tartalmaz. Minden vizsgált tételt nyilvános disztribúciós boltokban vásárolnak meg.


 
az-adac-kozotti

Az ADAC közúti segítségnyújtással is foglalkozik

Hol találhatóak meg a teszteredmények?

Ha az Ön által érdekelt modell nem szerepel az ADAC rangsorában, ellenőrizze az olyan szervezetek által elvégzett tesztek eredményeit is, mint az AutoBild, az AutoZeitung, az Auto & Moto & Sport és az Allard. Az előző évek kiadványaiban is találhat információkat, illetve a többi méretet is megtekintheti.

Rendszeresen közzétesszük honlapunkon az ADAC-tesztek és más rangos autóipari intézmények eredményeit. Könnyen összehasonlíthatja azokat az ügyfeleink véleményével, akiknek lehetősége volt arra, hogy a gumiabroncsokat a legnehezebb tesztek elé állítsák.